stečaj podjetja

Ko je podjetje na robu propada, pogosto vloži vlogo za zaščito pred bankroti. To podjetju omogoča reorganizacijo poslovnih zadev, dolgov in premoženja. Včasih so podjetja uspešna pri prestrukturiranju, drugič pa na koncu likvidirajo sredstva in trgovino trajno zaprejo. Enron , WorldCom in Lehman Brothers so nekateri znani primeri bankrotiranih podjetij, ki se nikoli niso vrnila. Vendar obstajajo podjetja, ki jim je uspelo spet iz bankrota v boljši formi kot pred propadom. Ta spektakularna vračanja prihajajo iz podjetij, ki so bodisi propadla bodisi so se temu zelo približala. Stečaj podjetja ne pomeni nujno konca. Poglejmo si 8 velikih podjetij, ki so se po stečaju vrnila.

Apple

Težko je verjeti, da je bilo eno največjih svetovnih podjetij s tržno kapitalizacijo nekoč v hudi stiski. Čeprav se Apple ( AAPL ) v resnici ni nikoli prijavil za stečaj, je bil leta 1997 na robu propada. V zadnjem trenutku se je nadkotni tekmec Microsoft ( MSFT ) zaletel z investicijo v višini 150 milijonov dolarjev in rešil podjetje.

Ljudje domnevajo, da je Microsoft to storil le zato, ker ga je skrbelo, da bi ga regulatorji obravnavali kot monopol brez konkurence Apple-a na trgu.

General Motors

Po finančni krizi leta 2008 je General Motors ( GM ), nekoč največji proizvajalec avtomobilov na svetu, vložil predlog za stečaj in ga je zvezna vlada na koncu rešila. Decembra 2013 je ameriško ministrstvo za finance popolnoma izstopilo iz naložbe v GM, od prvotne naložbe v višini 51 milijard dolarjev je skupaj izterjalo 39,7 milijarde USD.

Ally Financial

GMAC, zdaj Ally Financial ( ALLY ), je bil podružnica General Motorsja za samofinanciranje in je kreditirala kupce njenih avtomobilov. Banko je skupaj s svojo matično družbo rešilo 17,2 milijarde ameriških dolarjev. Podjetje je postalo donosno podjetje s tržno kapitalizacijo 5,9 milijarde USD od maja 2020.

Chrysler

General Motors ni bil edini proizvajalec avtomobilov, ki je v času velike recesije bankrotiral. Ameriški proizvajalec avtomobilov Chrysler je aprila 2009, približno en mesec pred GM, vložil predlog za stečaj. Chrysler je vladni pomoči namenil 12,5 milijarde dolarjev, od tega je ameriškemu finančnemu ministrstvu odplačal 11,2 milijarde dolarjev. Evropski proizvajalec avtomobilov Fiat ( FCAU ) je Chrysler kupil januarja 2014.

Marvel Entertainment

Z filmske uspešnice, kot so Spiderman , The Avengers , in Varuhi galaksije , je presenetljivo, da ugotavljajo, da Marvel vložila predlog za stečaj leta 1996. 6 To je bilo, preden je družba dobila v poslovno-film tako, ko je bila usmerjena predvsem na stripe . Danes so nepremičnine podjetja vredne milijarde dolarjev z milijoni oboževalcev po vsem svetu, zdaj pa je hčerinsko podjetje Disneyja.

Six flags

Upravitelj tematskih parkov in zabaviščno podjetje Six Flags ( SIX ) ima 26 tematskih in vodnih parkov po vsej Severni Ameriki, kjer domuje nekaj največjih in najhitrejših toboganov na svetu. Leta 2009 pa je podjetje razglasilo bankrot, potem ko je nabralo več kot 2,7 milijarde USD dolga, ki ga ni moglo vrniti. Šest zastav se je leta 2010 reorganiziralo in izšlo iz stečaja.

Texaco

Texaco, ki je zdaj del Chevron ( CVX ), 10 , ko prevladujejo naftne industrije. Leta 1984 se je Texaco strinjal z nakupom Getty Oil, s čimer je sprožil triletno pravno dramo, ki bi se končala s Texaco, ki bi bil milijardam dolžan tekmecu Pennzoilu.

Vse se je začelo, ko sta Getty Oil in Pennzoil privolila v združitev. Texaco se je naletel na večjo ponudbo, odvzel Getty Oil in pustil Pennzoil, da je dimil pred oltarjem. Pennzoil je odškodninsko tožil. Žirija se je strinjala in Pennzoilu podelila 11 milijard dolarjev. Texaco je ponudil, da se zadovolji z dvema milijardama dolarjev, Pennzoil pa je zavrnil. To je prisililo Texaco, da je poiskal  stečajno zaščito. Iz bankrota je izšel decembra 1987, ko se je Pennzoil strinjal s sprejetjem poravnave v višini 3 milijarde dolarjev.

Sbarro

Sbarro upravlja s franšizami več kot 600 pizz in restavracij z italijansko hrano po vsem svetu. 13 Sbarro je dvakrat bankrotiral: najprej s stečajno sanacijo leta 2011 in nato še leta 2014. Podjetje se je ponovno pojavilo s pomočjo sodelovanja zasebnih delniških družb, da bi podobo podjetja spremenilo v hitrejšo priložnostni slog, ne pa prejšnji koncept kioska ali števca hrane.